Cand se poarta si cand nu se poarta dresul? Totul despre dres!

Promotii valabile astazi, 26 mai 2018:
Rochii, Pantofi dama, Genti dama, Pantaloni dama


Cand si cum porti dresul

Fiind probabil cea mai mare inventie in materie de moda a mileniului trecut, dresul a aparut ca un rezultat al tehnologizarii industriei textile ceea ce a permis realizarea de fibre cat mai subtiri si mai rezistente. Daca la inceput erau exclusiv din matase, odata cu descoperirea hidrocarburilor si a dezvoltarea chimiei organice, acestea au fost confectionate din fibre sintetice, mult mai subtiri, mai rezistente si mai elacstice.

Aparut in franta, probabil prin secolul XII, acesti ciorapi fini si-au gasit repede locul in garderoba nobilimii, datorita finetei si a aspectului deosebit pe care il ofera piciorului. De atunci pana acum nu s-au schimbat prea multe lucruri si dresul este in continuare o piesa de vestimentatie foarte folosita, uneori mult prea folosita, fara a tine cont nici de cele mai elementare reguli ale etichetei sau bunului gust.

Dupa ce se deosebesc dresurile?

Dresurile se deosebesc intre ele prin mai multe elemente care nu tin forma, marime sau design. Dintre acestea au o importanta deosebita culoarea, grosimea si transparenta.

Culoarea dresului

Culoarea dresului este data de culoarea firului din care acesta este facut si, uneori, acesta culoare nu este uniforma ci poate avea modele sau degradeuri.

Culoarea dresului se alege intotdeauna functie de tinuta cu care acesta trebuie purtat. Exista putine reguli din acest punct de vedere si tendintele modei sunt foarte schimbatoare. Nu trebuie insa sa facem confuzii intre tinutele elegante, oficiale si cele de club, distractii sau foarte tineresti.

In cazul tinutelor elegante oficiale niciodata nu se merge pe contraste ci se opteaza pentru nuante discrete ale dresului in ton cu vestimentatia, fara a se indeparta mult de la nuanta piciorului. O exceptie este in cazul tinutelor negre, cand dresul este recomandat sa fie tot negru, fara elemente lucioase si fara modele extravante. Singura extravaganta permisa in cadrul oficial este dunga verticala (pe linia piciorului), acesta oferind o senzualitate deosebita.

Grosimea si transparenta dresului

Grosimea dresului este deseori confundata cu transparenta acestuia. Nu este chiar asa pentru ca mai intervine culoarea si transparenta firului. Se poate intampla ca doua dresuri de 40 den sa aiba transparente diferite.

Exista in industria textila o unitate de masura pentru densitatea unui fir, unitate de masura ce provine din franceza si care reflecta greutatea unui fir cu lungimea de 9.000 de metri. Acesta unitate se numeste denier si este prescurtata den sau deni. In cazul dresurilor specificatia firului este foarte importanta.

La dresuri se folosesc fire intre 5 si 200 den si putem face o clasificare dar aceasta este relativa:

  • 5-10 den – foarte subtiri, foarte fini, foarte transparenti;
  • 10-20 den – subtiri, transparenti;
  • 20-40 den – semitransparenti / semiopaci;
  • 40-70 den – opaci, grosime medie;
  • 70-100 den – opaci, grosi;
  • peste 100 den – foarte opaci, foarte grosi.

Clasificarea este relativa pentru ca aspectul difera foarte mult functie de tipul firului folosit si culoarea dresului.

Cand se poarta dres

Dresul se poarta ori de cate ori eticheta il cere si, bineinteles, acesta trebuie sa fie adaptat cu anotimpul si conditiile meteo. Si eticheta il cere in toate ocaziile oficiale!

La tinutele de vara se opteaza pentru dresuri foarte subtiri, de 5-20 den. Cele pana in 10 den pot oferi un aspect de picior gol daca nu au luciu si daca sunt de culoarea piciorului.

La tinutele de primavara – toamna se opteaza pentru dresuti pana in 50 den in culori asortate sau pastelate.

La tinutele de iarna vor fi alese dresurile peste 50 den si vor fi evitate cele lucioase, asortarea facandu-se in primul rand cu incaltamintea.

La tinutele neoficiale aveti o mare libertate in a alege dresul pe care il purtati si, mai ales, daca purtati sau nu dres.

Cand nu se poarta dres

Aici este putin mai complicat si de obicei apar cele mai multe probleme.

Dresul nu se poarta pe sub pantalon! Nu radeti, a devenit aproape o moda cu dresul purtat pe sub pantalon…

Dresul nu se poarta la tinutele care pot lasa vizibile zonele de imbinare ale dresului.

Cu sandale sau incaltaminte decupata nu se poarta dres. Aici fac exceptie dresurile transpartente pana in 10 den, la care imbinarile nu sunt vizibile.

La tinutele casual de vara dresul nu este recomandat in majoritatea cazurilor, dar poate fi purtat daca incaltamintea permite.

1 Comentariu on Cand se poarta si cand nu se poarta dresul? Totul despre dres!

  1. buna foarte putine femei le place sa poarte un dres lycra

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod WAq4qH cu copy-paste in casuta de jos: